Trædrejning for begyndere

trædrejning

trædrejning

Var du en ørn til sløjd i folkeskolen, og har du altid været glad for at lave ting selv? Træ er et af de mest benyttede materialer til blandt andet skåle og andre indretningsgenstande. Det er både nemt at arbejde med, men også bæredygtigt. Og det passer ind i alle typer hjem, da man kan få træ i mange forskellige typer og farver.
Hvis du selv vil i gang i værkstedet med træ, kan du begynde med trædrejning. Der er et væld af muligheder indenfor det, og så er det nemt at komme i gang med.

Lidt om hobbyen

Trædrejning går ud på at skabe forskellige genstande af træ. Det gøres på en drejebænk, hvor træet spændes på, så det snurrer rundt ved høj fart. Så skal du med en form for høvl-instrument forme den genstand, du ønsker at lave. Til sidst lakeres den, og så har du en smuk og holdbar ting, der kan pynte i de fleste hjem.
Med årene er maskinerne blevet mere præcise, så det er nemmere at skabe præcis, hvad man drømmer om. Mange laver især skåle, som aldrig bliver ens, da træet er forskelligt. Men det er også nemt at lave lysestager og forskellige typer af skulpturer. De er dog samme form hele vejen rundt, da de jo bliver drejet rundt og formet sådan.
Der er samtidigt forskellige typer træ af forskellig hårdhedsgrad, så alt efter hvad du vil lave, skal du også kigge på træsorten. Nogle øvede trædrejere vælger også at lave ting med stykker af plastik, der bliver drejet på samme måde.

Er du blevet fristet? Tag et kig på en trædrejebænk test ved at klikke ind på hjemmesiden og se hvilken, der passer til dig. Der er nemlig et stort udvalg af bænke med forskellige indstillinger, så det er op til den enkelte, hvad man kan lide.

Sikkerhedsforanstaltninger

Ingen hobby er 100% ufarlig, og trædrejning er ikke en undtagelse, så følg disse huskeregler, hvis du vil undgå skader.
Først og fremmest skal du være sikker på at træet er monteret rigtigt og sikkert. Markér midten af træet, så det ikke sidder skævt og kan ryste sig fri. Enkelte drejebænke har flere tænder end andre, så træet kan sidde bedre fast.
Pas på med at skære for dybt, så træet bliver for tyndt og splintres. Og vær opmærksom på, at store som små splinter kan komme ind under negle og hud. Det kan derfor være en god idé at bruge handsker.
Og husk altid at have briller og åndedrætsværn på. Det støver enormt meget, hvilket hverken er sundt eller sjovt at inhalere. Hertil bør også nævnes at enkelte typer træ kan være giftige at få i lungerne, så vær forsigtig med dette. Hvis du arbejder indenfor, bør du derfor have et godt ventilationssystem kørende, der kan tage støvet.
Nogle foretrækker at bruge vådt træ for at mindske niveauet af støv, men pas på med ikke at få vand ned til elektronikken, da du kan risikere at få stød.
Hvis du følger disse regler, er det en sjov og kreativ hobby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *