Klipper du selv din hund, eller går du til hundefrisør?

Ifølge Danmarks Statistik var der i år 2000 cirka 800 registrerede hundefrisører I Danmark. 10 år senere i år 2010 var det officielle tal faldet til omkring 150, hvilket virker ret dramatisk. Årsagen skal findes i en stigende trend med at flere og flere ejere af pelskrævende hunderacer er begyndt at klippe og trimme deres hund selv. Der er ingen tvivl om, at økonomien spiller ind her, for det koster trods alt mellem 500 og 2.000 kroner at få klippet sin hund, men det er helt sikkert, at der er rigtig mange hundeejere, der simpelthen har fået øjnene op for, at det bare er en utrolig dejlig hobby, at klippe sin hund selv. Der er heller ingen tvivl om, at hundeklipning er et regulært håndværk – helt lige som en normal frisør.

Som med alle andre håndværk vil du opleve, at jo mere du øver dig, desto bedre bliver du. En meget vigtig faktor, igen som med andre håndværk, er dog valg af det helt rigtige værktøj her i blandt selve hundeklipperen. Det er simpelthen et punkt, hvor man aldrig må gå på kompromis på nogen måde. Den hårtrimmer, du alligevel har liggende i skuffen, er muligvis et fantastisk værktøj til at klippe menneskehår, men blødt hundehår og pels er desværre en helt anden historie. Her kræves der en maskine, der er forsynet med en kraftig motor, der kan levere mange omdrejninger samt et klippehoved, eller klippeskær som de ofte kaldes, der er lavet af hårdmetal, der ikke mister skarpheden efter en enkelt hundeklipning. Det er svært at svare på, hvilken type og mærke af hundetrimmer, der er bedst.

En god tommelfingerregel er, at jo dyrere maskine jo bedre vil den som regel være. Hundetrimmere af mærket Oster hører til i den absolutte top, og stort set alle Oster hundetrimmere har et bredt program af forskellige klippeskær og øvrigt tilbehør.

Du kan eventuelt se udvalget af Oster hundetrimmere samt tilbehør via dette link.

Et andet spørgmål der ofte bliver stillet ved køb af disse maskiner er, hvorvidt man bør købe en standardmaskine med ledning til lysnettet eller skal vælge en af de nyere, genopladelige modeller. Min egen erfaring som mangeårig hundefrisør er helt klart, at en maskine med ledning er det optimale. Selvom man ved mange kabelfri maskiner kan få de samme motortyper, er der ofte ikke levetid nok på batterierne. Man kan naturligvis have ekstra batterier i reserve, men disse skal i så fald være ladet fuldt op. Jeg nævnte tidligere, at det var vigtigt med et klippehoved – eller klippeskær, af en ordentlig kvalitet. Selv de bedste klippeskær kan dog komme til kort, hvis ikke hundepelsen er ren og nyvasket.

Dels er en hundepels der ikke er ren væsentligt mere genstridig at kommer igennem, dels er det desværre sådan, at selv et enkelt lille sandkorn faktisk er istand til at lave et hak ind i klingen på klippeskæret. Dette skal ikke ske mange gange før skær er ubrugeligt, hvilket ikke er omfattet af din produktgaranti. Til slut vil jeg lige nævne afstandskamme. Afstandskamme monteres ofte ned over selve klippeskæret, og er den del, der fysisk sætter den længde du efterlader i pelsen efter klipning og trimning. Afstandskamme laves stort set i alle tænkelige længder fra få millimeter til adskillige centimeter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *