Kan man selv sy en kugledyne?

sy kugledyne

sy kugledyne

Hvis man ellers kender sin symaskine og ellers kan sy er det muligt selv at lave og sy sin egen kugledyne. Den vil dog aldrig opnå samme høje kvalitet, som hvis du køber en lavet af professionelle. Hvis personen, der har brug for en kugledyne, har et stort behov for en anbefales det, at det er en professionel kugledyne der bruges. Er det blot for at få fordelene ved en kugledyne, er der absolut intet i vejen for selv at lave den. Det anbefales ikke at lave eller købe en kugledyne til børn under 2 år.

Hvordan syr du en kugledyne?

Hvis du vælger selv at sy en kugledyne, kommer der her en ”gør det selv opskrift”.

  • Stof

Til en voksendyne skal du bruge et stykke stof i bomuld i en kraftig kvalitet. Der skal bruges 210 cm x 145 cm. Til en juniordyne skal du bruge 150 cm x 105 cm og til en babydyne 110 cm x 75 cm. Der er lagt en sømrum på 5 cm i længdens retning og 2,5 cm i bredden.

Du skal bruge 2 slags stof i forskellig kvalitet. Begge slags skal være i bomuld. Den ene skal være kraftig kvalitet og den anden en flonel eller opkradset bomuld.

Husk at tråden du skal sy med, også skal være i bomuld.

  • Fyld

Som kugler til dynen skal du bruge krøyer kugler der kan købes i hobbyforretninger. Det er muligt at få kugler i forskellige størrelser.

  • Syvejledning
  • Start med at klippe stoffet ud i den rette størrelse. Det er vigtigt at der bliver klippet i tråd retningen. Der er lagt plads til at sy.
  • Derefter skal der på det ene stykke stof afmærkes til kanaler. Brug et skrædderkridt, da det forsvinder når stoffet bliver vasket.
  • Sy først sidesømmene sammen med 2,5 cm sømrum. Ret mod ret.
  • Derefter sys den ene endesøm sammen med 5 cm. sømrum. Ret mod ret.
  • Sy 15 cm brede kanaler. Det er vigtigt at huske at hæfte enderne
  • Fyld kanalerne op med krøyer kugler. Ca.3/4 op. Sæt nåle i så kuglerne ikke falder ud inden du få lukket kanalerne igen.

Ryst til sidst dynen godt så kuglerne bliver fordelt.

Hvad er fordelene ved en kugledyne?

Fordelene ved en kugledyne ligger i kuglerne og det at dynen er tungere end en almindelig dundyne. En kugledyne lægger sig tungt om kroppen, hvilke har en afslappende effekt på mennesker, der har svært ved at sove. Mennesker, der har en diagnose, som eksempel ADHD eller inden for autismespektummet kan med fordel sove med en kugledyne, da det er påvist at det har en positiv virkning på søvnen og dermed for sundheden og koncentrationsevnen dagen derpå.

Især mennesker med en diagnose kan have sværere ved at koncentrere sig og have svært ved at håndtere alle de indtryk, en dag byder på. Det lagt sammen med en dårlig søvn, gør det ekstra svært. Det er derfor at det er så vigtigt at få en god nattesøvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *