Gode øvelser til den professionelle svømmer

I de fleste sportsgrene kræver det at du styrketræning ved siden af den primære sportsgren. Hvor meget styrketræning betyder i din sportsgren afgøres af hvor meget styrke spiller en rolle i sportsgrenen. Brydning kræver mere styrke end skak, og på den måde kan man finde sportsgrene hvor styrketræning spiller alt fra en meget lille, næsten ubetydelig rolle til en stor og altafgørende rolle, og hvis man gerne vil forbedre sin svømmetid er det en god ide at bruge tid i træningscenteret. Og her kan man finde inspiration fra 2 sportsgrene som fokuserer meget på styrke – dette er sportsgrenene vægtløftning og styrkeløft.

I styrkeløft konkurrerer man i øvelserne Squat, Bænkpres og Dødløft. Derfor er disse 3 øvelser gennemgående for deres træning.

I vægtløftning konkurrere man i øvelserne Træk og Stød. Hvor disse 2 øvelser er gennemgående for træningen. Derudover er Squat også en stor del af vægtløfteres træning, da benstyrke er rigtig vigtigt. Forskellen mellem squats hos styrkeløfteren og vægtløfteren er gerne teknikken hvor vægtløfteren gerne bruger high bar squat og de fleste styrkeløfter bruger low bar squat. Dette gøres for at maksimere outputtet, hvor vægtløftere gerne vil have overført mest værdi til deres primære løft og styrkeløfteren bruger low-bar varianten for at få det højeste antal kg løftet.
Mange øvelser der bliver brugt i træningsprogrammer til sportsudøvere udspringer fra disse 2 sportsgrene. Tager vi udgangspunkt i vægtløfterens måde at squatte på, er det en glimrende allround øvelse til næsten alle typer af sportsgrene, og også svømning. Bruger du benene i din sportsgren, er det selvfølgelig en god ide at træne dem – og her er squat en af de mest effektive metoder at træne dette på. Jeg vil altid anbefale at du bruger vægtløftersko, selvom det kun er til squat som supplement til din primære sport. Adipower er anbefalelsesværdig.

Er eksplosivitet vigtig for dig i din sportsgren, (f.eks. hurtigsvømning) så kan frivend være en rigtig god øvelse at lære. Anbefalingen er klart at tage forbi en rigtig vægtløfterklub – meld dig ind, og få træneren til at lære dig at få et flot frivendt.

Frivend bliver brugt som styrketræningsøvelse i mange sportsgrene. Som enkeltstående øvelse, er det nok den der giver mest eksplosivitet. Her er det også min klare anbefaling at bruge ordentligt vægtløftersko, når du frivender.

En stor og stærk overkrop er vigtig i mange sportsgrene, og er noget der kommer meget naturligt for svømmeren.. Tager vi i udgangspunkt i en sport som håndbolds eksempelvis, er det vigtigt at have stærke ben som før omtalt, men det er også vigtigt at have en stor og stærk overkrop man kan stå imod med, både i forsvaret og man kan angribe med.

En rigtig god øvelse for overkroppen er eksempelvis bænkpres, ligesom styrkeløfterne. Når du kører bænkpres som øvelse til at fremme styrken til brug i din sportsgren, ville jeg personligt gøre det en smule anderledes ens styrkeløfterne. Først og fremmest skal du naturligvis spænde op, så du ikke ligger flad som en pandekage på bænken, men styrkeløfterne spænder helt vildt op og ligger med et kæmpe svaj, for at gøre banen stangen skal flyttes minimal. Som trænende for bedre performance, er anbefalingen at ligge med et hårdt og moderat spænd, uden at oversvaje totalt. Derudover holder mange styrkeløftere meget bredt, for at mindre range of motion – det kan også være du skal holde en smule smallere.

Her er givet nogle af de øvelser sportsudøvere kan bruge, der er mange andre derude. Tag gerne ned i den lokale vægtløfter og styrkeløftklub og få inspiration til din træning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *